Retro PDA-projekti

Dell Axim X51v

Onnistuin sitten löytämään vanhan PDA-laitteen firman roskiksesta. Mukana oli kaikki kilkkeet ohjekirjaa ja ajurilevyjä myöten. Itse laitekin oli hyvässä kunnossa. Asetuksista katsomalla näkyy että laitetta on käytetty viimeksi vuonna 2006; hyvää vuosikertaa jo siis.

Unohtunut maailma

Itse en ole omalla työurallani käyttänyt PDA- tai taskutietokoneita ikinä, joten tämän projektin myötä pääsin tutustumaan myös tähän, jo täysin unohtuneeseen laitemaailmaan.

Tosiaan, lähes kaikki Internetistä löytyvät linkit ja sivustot ovat joko kokonaan pois toiminnasta tai vähintään niissä olevat asennustiedostot on jo poistettu. Edes Microsoftin sivuilta ei tahdo enää löytää dokumentaatiota Windows Mobile -käyttöjärjestelmästä tai siihen liittyvistä ohjelmista. OpenSource-projektit on jo kauan sitten poistettu sourceforgesta ja kaikki mirror-sitet ovat kuolleet tai domainit vanhentuneet.

Laite

Axim X51v on Dellin Axim-tuoteperheen lippulaiva. Siinä on huima 624MHz prosessori sekä 64MB keskusmuistia. Bonuksena vielä löytyy 3D-kiihdytin 16MB muistilla. Lisäksi on tietysti WLAN, Bluetooth ja IRDA. Wikipediasta löytyy tarkempia tietoja. Paketissa oli mukana hieno telakka jolla laitteen saa tietokoneeseen kiinni.

dsc_0729

Käyttöönotto

Axim lähti hyvin käyntiin ilman ongelmia. Oletuksena laitteessa on A04-firmware joka netin keskusteluforumien mukaan on todella buginen ja ainakin syö akun nopeasti loppuun. Suosittelevat päivittämään uusimpaan A12-firmwareen.

A12-paketti löytyikin hyvin Dellin sivuilta, mutta itse lataus käynnistyi vasta viidennellä yrittämällä (englanninkielinen paketti löytyy tästä).

Jotta firmwaren saisi päivitettyä, niin laite pitää yhdistää tietokoneeseen Microsoftin ActiveSyncillä. Valitettavasti vain Windows XP tukee ActiveSynciä, mutta uudemmille Windowseille on olemassa Windows Mobile Center (paketti tästä). Vaikka seiska tunnistikin laitteen onnistuneesti ja tiedonsiirto toimii, niin päivitysohjelma yhä kaatuu asennuksen alussa. Toimiva yhteys vaatisi ilmeisesti ”USB to PC”-asetuksen ruksaamisen pois päältä, mutta jostain syystä omassa laitteessani ei kyseistä asetusta ole. Joudun siis varmaankin XP-asennushommiin jossain vaiheessa. Bluetoothin kautta päivitys ei toimi, vaan se vaatii joka tapauksessa USB-yhteyden.

Pelejä

Työpaikan roskiksesta löytyi myös aivan käsittämättömän onnekkaasti 128MB muistikortti, joka sopii laitteeseen. Kokeilin myös 8GB muistikortilla, mutta sitä Axim ei tunnistanut. Muistikortin myötä ohjelmien asennus ja tiedostojen kopiointi helpottuu kummasti.

Quake 3 CE

Quake III Arenasta on olemassa porttaus PDA-laitteille (Q3CE), mutta sen tehnyttä yritystä ei enää ole olemassa. Nettiforumeilla on viittauksia kyseisen paketin tiedostonimiin ja niiden avulla löysin ns. generic-version paketista. Sen pitäisi toimi kaikilla ARM-prosessorilla varustetuilla laitteilla (paketti tästä). On olemassa myös erityisesti juuri tälle Dell Axim -laitteelle tehty paketti nimellä img-716-q3ce-1_1-release-aximx50v-ppc2003.zip, mutta sitä ei enää netistä löytynyt.

Q3CE ei käynnistynyt, koska laitteessa ei ole tarpeeksi vapaata muistia. Ilmeisesti se vaatisi että vähintään 40MB on vapaana.

Duke3D

Duke3D on DOS-peli ja sen käynnistäminen vaatii DosBOX:in asentamista. WM5:lle on olemassa porttaus DoxBOXista nimellä DosBox PPC, mutta projektin kotisivu ei enää vastaa. Myöskään sourceforgessa ei kyseiselle projektille ole enää tiedostoja olemassa. Etsimällä löytyi kuitenkin kaksi DOS-emulaattoria: PocketDOS ja pDosBOX. Ensimmäinen on maksullinen sovellus ja varsin hankalakäyttöinen ja toinen on (ilmeisesti) porttaus DosBOXista. pDoxBOXin asennus oli helppoa ja conffaus nopeaa.

Duke3D:n käynnistäminen vaati äänien poistamista kokonaan, koska jostain syystä oikeatkaan IRQ/DMA-asetukset eivät toimineet. Lisäksi Duken käynnistys kesti lähes viisi minuuttia johtuen emulaattorin hitaudesta. Lopulta peli kuitenkin käynnistyi ja pyöri huimalla 0.1 fps nopeudella :) Pelattava se ei todellakaan ole, mutta tulipahan testattua. pDoxBoxin cycles-asetuksella ei tuntunut olevan kovin suurta merkitystä nopeuteen (kokeilin arvoja tuhannesta miljoonaan sekä ”auto” että ”max”).

img_20161020_194623

Quake

Quake 1:stä on myös porttaus PDA-laitteille (paketti tästä ja Quake Shareware tästä). Paketin purku vaatii 32-bittisen käyttiksen (esim. WinXP). Asennus oli onneksi helppoa, mutta valitettavasti kuvaa ei ikinä ruudulle piirtynyt. Kuva oli kokonaan valkoinen ja äänet kuuluivat taustalla. Tähän on ilmeisesti olemassa ns. ”white screen fix”, mutta siihen liittyvää pakettia en mistään löytänyt.

Ohjelmia

Laitteessa on WLAN-yhteys joten IRC oli heti pakko saada toimimaan. Nopealla haulla löytyi yksi ilmainen sovellus: pocketIRC. Se lähti käyntiin ilman ongelmia ja kaikki toimi niin kuin pitää. Ainoa haaste oli saada itse WLAN-yhteys toimimaan, koska näin vanhassa laitteessa ei ole uusinta WPA2-salausta tuettuna (ja muutenkin ainoa tuettu protokolla on 802.11b).

Kokeilin myös laitteen käyttämistä IR-kauko-ohjaimena, mutta Remote Control Pro II -ohjelman avulla ja se toimikin ihan hyvin, mutta kyseessä on varsin rasittavilla rajoituksilla oleva shareware-ohjelma niin kokeilu jäi lyhyeksi (kuka tästä vielä muka maksaisi $19.90?!).

Lopuksi

Eihän tässä projektissa mitään käytännön hyötyä saatu aikaiseksi. PDA-laitteet on jo aikaa sitten korvattu nykypuhelimilla joten ne ovat täysin unohdettua museotavaraa. Jokin ihmeellinen vetovoima tuossa PDA:n kynän käyttämisessä kuitenkin on. Dell Axim on hieno laite ja varmasti sille löytyy käyttöä tulevilla retrolaneilla.

TL;DR in english

PDA is Dell Axim X51v. I curretly has Windows Mobile 5 and the firmware is version A04. To update the firmware you will need a Windows XP SP2. Also to play Quake III Arena CE you will need at least 40MB of free memory (by default only 31MB is free).

Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s