Konkkien vaihtelua ja vikojen hakua

Omassa retrokoneessa on ollut muutamakin vika jo pidemmän aikaa. Peliviikonlopun aikana koneen kaatuminen parikymmentä kertaa alkaa jo olemaan turhan paljon, joten nyt kun oli hetki ylimääräistä aikaa, päätin alkaa asiaa selvittämään. Toinen pienenpi ongelma oli koneen käynnistäminen kylmänä, mikä ei onnistunut ilman muutaman minuutin ”hehkutusta”. Molemmat viat viittasivat kuolleentuneihin kondensaattoreihin, mutta mitään näkyvää vauriota en ollut havainnut.

Ennen koneen purkamista varmistin vielä toisella virtalähteellä ettei vika ole siinä. Prosessorin virransyötön puolelta vaihdoin 6kpl 6,3V 3300µF ja 3kpl 16V 1500µF elkoja huomattavasti alkuperäisiä laadukkaampiin kondensaattoreihin. Varmuuden vuoksi vaihdoin myös kaikki emolevyllä olevat pienemmät 6,3V 1000µF elkot, vaikka todennäköisesti vika ei niissä ole. Toivotaan että näillä mennään taas seuraavat kymmenen vuotta.

IMG_20141114_131813 IMG_20141114_142530

Seuraavaksi vuorossa koneen kasailu takaisin koteloon ja testaus. Kone lähti laakista käyntiin, hyvältä näyttää. Rasitustestinä ajelin Q3:sta, koska siinä kaatuilu on tullut nopeiten esille. Noin kymmenen minuutin käytön jälkeen kone jäätyi, perkele, kaikki ongelmat eivät siis poistuneet. Epäily kaatuilusta alkoi kääntymään näytönohjaimen puoleen. Ei muuta kun nurkkia penkomaan ja kaverin koneesta Abitin TI4600 lainaan oman Creativen vastaavan kortin tilalle. Pari tuntia kerkesin testiä ajamaan ilman kaatuiluita, loistavaa! Tarvii siis seuraavaksi kokeilla myös näytönohjaimen konkkien vaihtoa.

Kategoria(t): Hardware, Repair Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s